ENDOMETRIOS?

Tänkte bara skriva lite om det jag drabbats av, kanske finns det nån där ute som har liknande symptom och har ingen aning om vad det är.

Endometrios betyder att celler från livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Det är en vanlig sjukdom men det är få som känner till den och många har den utan att veta om det.
inför en vanlig menstruation förtjockas livmoderns slemhinna och vid menstruation stöts slemhinnan av i små bitar och följer med mensblodet ut.  Att lite blod och celler från slemhinnan istället rinner ut åt fel håll genom äggledarna in i bäckenhålan är helt normalt. Dessa celler bryts oftast ner naturligt av immunförsvaret genom de vita blodkropparna. De "städas " bort precis som ett naturligt blåmärke.

I bland fungerar inte immunförsvaret och "städningen" . Cellerna växer fast och livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern. Detta kan skapa irritation och inflammation i omgivningen.
Om endometriceller finns kvar efter att inflammationen har avtagit har det bildats endometrios.
liksom vid inflammation i andra delar av kroppen så ger den smärta, som kan vara väldigt smärtsam, framför allt vid mesn.

Det finns inget enkelt svar på vem som kan drabbas av endometrios. Delvis är det en ärftlig sjukdom men man kan utveckla den även om det inte finns i släkten.
Om du har besvärliga menstruationer som både är långadragna, täta och rikliga ökar risken för endometrios. 
Ju rikligare mensen är desto större är risken att de vita blodkropparna inte kan ta hand om endometriecellerna som hamnar fel.
Även östrogen kan förvärra endometrios genom att stimulera endometrioshärdarna till att växa.

Precis om med många andra sjukdomar skiljer sig symptomen beroende på vem det drabbas. Många kvinnor har det utan att veta om det, då sjukdomen ibland inte ger några symtom men framför allt för att endometriossmärtor ofta förklaras med vanliga menssmärtor.  De vanligaste besvären är svåra smärtor i underlivet och magen vid mens.

Att säkerhetställa en endometriosdiagnos är inte svårt men eftersom det inte går att ställa diagnos genom blodprov kan det ta lång tid innan sjukdomen upptäcks.  Diagnosen ställs genom en så kallad "titthålsoperation". När man väl upptäckt endometrios kan man behandla den både kirurgiskt och med hormonmediciner.

Så nu vet ni lite om det, och annars är det bara fråga. Som sagt jag hade aldrig hört talas om detta innan jag drabbades.
xoxo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0